torsdag 30 maj 2013

Det sista

Jag njuter av det sista på våren, svårt att göra annat. Syrenerna doftar så man nästan blir svimfärdig och tulpanerna blommar fortfarande underbart, så där lite dekadent. Men päronkvitten-trädet är ändå det allra finaste, ludna blad och stora ljusrosa blommor. Jag blev förälskad i det på österlen förra våren och köpte så klart med mig ett hem. Syns på bilden i mitten.

måndag 27 maj 2013

Min myshörna

I Berits skräphörn i trädgården har vi byggt en pergola och en liten kryddträdgård. Hade tänkt att det skulle kännas lite medelhavskt, men klibbig lerjord satte stopp för lavendelhäcken. Så nu har jag satt åkerbär istället. Ett blåregn ska jag också vårda ömt.

Mandelmanns trädgårdar

Ett riktigt trevligt ställe på Österlen, bilderna är från förra våren när vi var där i maj. Har man vägarna förbi är det verkligen värt ett besökt, sjukt god fika har dom också. Kolla in deras hemsida här.

torsdag 23 maj 2013

Toscana

Förra sommaren var jag i Toscana. Det var verkligen magiskt på alla sätt och vis. Vackra trädgårdar med lavendel och rosmarin, vinodlingar och olivlundar, ett lite slott på varje kulle där man så klart var välkommen in och provsmaka just deras vin.

tisdag 21 maj 2013

Sparris

Nu har den äntligen kommit. Trodde nästan att den gett upp men så petade den upp sina små fina spjut till slut. Odla sparris är busenkelt, man måste bara ge sig till tåls några år innan man skördar första gången så att plantorna hinner växa till sig. Jag köpte barrotade plantor tidigt på våren men det finns även krukodlade. Dom vill ha det lite sandigt så jag grävde ner halva barnens sandlåda när jag planterade, lite grus åkte ner i groparna också. Bilden till höger är tagen i höstas när sparrisen växt till en över två meter hög fluffigt häck.

Pensé lover

Jag älskar penséer, dom är så väluppfostrade och blommar ivrigt och länge, länge. Jag sår några roliga sorter varje år som kan vara svåra att få tag på i butikerna. I år blev det den lilla svarta Blackjack (egentligen en viol, men den blommar första året hos mig) och Rucoco Ruffles som är lite större och skönt ruffsig.

måndag 20 maj 2013

Hos min granne

Nu går jag över till grannen och tjuvnjuter av deras fantastiska körsbärsträd. Det känns som Nagijala när man står under det, men underbart är kort, det blommar över på ett par dagar.

torsdag 16 maj 2013

Gult är fult

Eller? Jag tränar mig i alla fall på att gilla gult, så får vi hoppas att det snart blir trendigt för det finns ju så mycket fina gula blommor nu på våren.

onsdag 15 maj 2013

Berit gillar

Mormor Berit visade mig alltid stolt sin sommarsnöklocka, visst är den fin och kommer lagom när snödropparna vissnat.

Smörgåskrasse XL

Här kommer ett litet tips. Så smörgåskrasse i en kruka med jord eller i landet. Den växer fort som attan och blir stor och fluffig och fin. Lite pepprigt och gott att ha på macka eller i sallad.

tisdag 14 maj 2013

Ätbart

Jag ska odla mycket ätbart i år. Kolla in finfina boken Gourmetträdgården- Köksväxterna som smakar bäst av Lena Israelsson, man blir  tokinspirerad. Håller på att gräva och fixa en ny köksträdgård framför växthuset, tills den är klar blir det smått och gott inne i växthuset.

måndag 13 maj 2013

Persikoblommor

Nu blommar mitt persikoträd. Jag har spaljerat upp det mot en södervägg och det blommar urtjusigt nu på våren. I slutet av augusti kommer de ludna godsakerna.

Det där med frön

Jag får aldrig nog av frön. Alla roliga sidor man kan surfa runt på och hitta nya grejer. Här är några av mina favoriter:
http://www.runabergsfroer.se/
http://gourmetgarage.dk/
http://www.raravaxter.com/
http://www.impecta.se/
http://www.botanicus.nu/

måndag 6 maj 2013

Gröna saker

Visst är det helt underbart nu när det börjar bli grönt. Gräslöken är som finast och kungsängsliljorna är till och med snygga innan de slagit ut.